2021 03 10 13 02 16 У оквиру рада Еко-школе Одсека Врање, АТВСС, 10. марта 2021. године, обележен је Дан енергетске ефикасности онлајн радионицом, др Јоване Џољић, под називом „Енергично ефикасни у пракси за енергетску ефикасност“.

Енергетска ефикасност прадставља смањење потрошње енергије техничких уређаја на минимум, без нарушавања постојећег нивоа комфора и ефикасности у обављању посла. Један од ефеката повећања енергетске ефикасности је и уштеда у новцу због чега се често појам енергетске ефикасности поистовећује са „штедњом“. Поред тога изузетно је значајан и директан утицај на очување животне средине.

Сектор образовања и васпитања је веома важна карика у информисању грађана о могућим начинима и променама понашања у циљу смањења негативаног утицаја на животну средину. У оквиру међународног програма „Еко-школе/Еко-факултети“, већ трећу годину за редом, спроводи се пројекат Енергетска ефикасност у Еко-школама уз подршку Јавног предузећа Електропривреда Србије. Циљ пројекта је подизање свести код припадника млађих генерација о значењу речи енергетска ефикасност као и промовисање мера енергетске ефикасности, у животном и радном окружењу.

Радионицом „Енергично ефикасни у пракси за енергетску ефикасност“ започет је низ активности којима ће Еко-школа АТВСС Одсека Врање приближити појам енергетске ефикасности својим члановима и свим заинтересованима.

Еко-Одбор АТВСС Одсек Врање

 

Пројекти , награде и признања