1.NaslovnaНа иницијативу Канцеларије за младе Града Врања, а поводом Европске недеље локалне демократије, др Јована Џољић осмислила је и реализовала радионице посвећене теми заштите животне средине – Локалне заједнице предузимају мере. Иницијативу и план активности подржао је др Владимир Поповић, руководилац Одсека Врање АТВСС.

Низ активности реализован је у периоду од 11 до 15. октобра 2021. године. Због епидемиолошке ситуације одређене активности реализоване су онлајн, путем  Гугл учионице. Уводна и завршна радионица одржане су у простору Одсека Врање АТВСС.  Учесницима радионица је представљено пословање и рад два велика предузећа у Врању, која се баве, између осталог, питањем животне средине,  ЈКП „Комрад“  и ЈП „Водовод“. У сарадњи са ЈКП „Комрад“,  13. октобра 2021. године, спроведено је озелењавање града, садњом дрвећа у Устаничкој улици. 

Учесници радионица били су садашњи и бивши студенти АТВСС,  ученици Гимназије "Бора Станковић", Економско-трговинске школе, Техничке школе, Средње пољопривредно-ветеринарске школе "Стеван Синђелић", из Врања, и Средње стручне школе "Свети Сава" из Бујановца. Учесницима је посебан утисак оставила радионица Срећно село у оквиру које су имали прилике да се упознају са улогама појединаца и доносиоца одлука у заштити животне средине. Такође, у оквиру радионице Не дај ми да нестанем, учесници су имали прилике да се упознају са основним појмовима који се односе на биолошку разноврсност и њено очување, и са актуелним темама које се тичу климатских промена. 

Посебан значај реализованих активности огледа се у покретању иницијативе о формирању Еко секције у Одсеку Врање АТВСС, која ће бити отворена за све младе људе који желе да доприносе, својим ангажовањем и својим знањем, у очувању животне средине Врања и околине.

 

Пројекти , награде и признања