1Село Доње Жапско учествује у пилот пројекату Министарства за бригу о селу "Михољски сусрети села", манифестацији која има за циљ афирмацију руралних подручја, њихових обичаја, и унапређивање производње хране. Град Врање, у сарадњи са Културно образовним центром Врање, организатор је ове манифестације.

Академија техничко васпитачких струковних студија учествовала је на поменутој манифестацији као установа у чијем се Одсеку Врање реализују студијски програми Прехрамбена технологија и Заштита животне средине. С` обзиром на то да примарна производња хране почиње на селу, Одсек Врање, као образовна установа, преузео је саветодавну улогу према излагачима. Истовремено, манифестација је отворила могућност промоције студијских програма АТВСС.

Група студената са својим наставницима, др Јеленом Марковић и спец Тијаном Милановић, присуствовала је манифестацији.

Манифестацију је свечано отворио градоначелник Слободан Миленковић. Уз речи добродошлице градоначелник је нагласио: „Имајте у виду да желимо да развијемо село у сваком погледу, не само да се развија у погледу пољопривредне производње, која је свакако приоритет, већ развијати село значи обогати и развијати друштвени и социјални живот“. Светозар Алексов, државни секретар у Министарству за бригу о селу, говорио је о пројектима ресорног министарство који имају за циљ оживљавање села али и њихово унапређивање како би се, према стандарду живота и рада, што више приближила градовима.

Учесници су представили своје производе из области старих заната: плетења, веза, ткања, грнчартсва. Организовано је и такмичење у спремању традиционалних јела. Учешће у манифестацији узео је и велики број основних школа које су делегирале екипе за такмичења у различитим спортским дисциплинама, у рецитовању и у играма.

 

Пројекти , награде и признања