1У среду, 10. новембра, у Одсеку Врање АТВСС реализована је радионица Младих истраживача Србије у оквиру ЕКО СИСТЕМ програма, подржаног од стране Шведске агенције за међународни развој и сарадњу, на тему соларних технологија – конверзије Сунчеве енергије у друге облике енергије. Садржајем предавања указало се на то да примена соларне енергије знатно доприноси ублажавању насталих климатских промена и превенира будуће промене, оне које би биле изазване даљим енормним коришћењем конвенционалних енергетских ресурса. Поред професора, садашњих и бивших студената,  Академије, предавању су присуствовали и представници Градске Управе Града Врања,  ЈКП Комрад и заинтересовани грађани.

Бојан Миловановић, председник удружења ГМ Оптимист и представник мреже организација Климатски форум, говорио је утицају производње енергије на климатске промене. О могућностима, произашлим из  Закона о коришћењу обновљивих извора енергије и субвенцијама, говорило се на панел дискусији у оквиру које је представљен и концепт купац-произвођач.

Еко одбор Одсека Врање АТВСС позива заинтересоване грађане да се придруже догађајима који ће у наредном периоду бити организовани, а који имају за циљ подизање свести о важности спречавања узрока и ублажавања последица климатских промена.

Пројекти , награде и признања