2

Новогодишњу чаролију у холу Високе школе примењених струковних студија приредили су студенти студијског програма Прехрамбена технологија, уз помоћ својих професора, у четвртак 27. децембра 2018. год. Студенти Школе направили су веома укусне колаче и слатке посластице са новогодишњим мотивима за запослене и студенте Школе. Новац који је прикупљен продајом слатких умотворина студената Школе уплаћен је за лечење наше суграђанке, девојчице Ање.  

Главни гости Школе, који су употпунили новогодишњу чаролију, били су ученици ОШ „Вук Караџић“ из Врања у пратњи својих професора разредне наставе. Основци Вукове школе извели су новогодишњу представу под називом „Нема лагање да Деда Мраз стиже у Врање“ за малишане запослених у Високој школи. Након представе малишанима су подељени новогодишњи пакетићи.

 

1

Професори и студенти Високе школе примењених струковних студија из Врања учествовали су на 19. Међународној конференцији под називом „KNOWLEDGE IN PRACTICE“ у Банском у периоду од 13. до 16. децембра 2018. године.  На Конференцији учесници су имали прилику да се упознају са најновијим трендовима и сазнањима у науци и технологији на регионалном али и глобалном нивоу.

Велико интересовање за учешће на Међународној конференцији у Банском показали су не само наставници и сарадници већ и студенти Школе. Око четредетак студената, са свих студијских програма, уз помоћ својих ментора, наставника и сарадника Школе, написали су своје прве научно-стручне радове и тако закорачили у свет науке. Студенти Школе, учешћем на Коференцији, показали су огромну жељу за својим напредовањем, учењем али и стицањем нових знања и вештина. На Конференцији су имали прилику и да излажу своје научно-стручне радове, одговарају на питања публике и покажу добре вештине презентовања и познавања области свог науковања.

Од непроцењиве важности за Школу али и за њене наставнике, сараднике и студенте су свакако и нова пријатељства и контакти који се остварају на оваквим међународним скуповима.

1

Пољопривредно саветодавна и стручна служба из Врања је у периоду од 24.12.2018. године до 26.12.2018. године одржала зимску школу за пољопривредне произвођаче. Скуп је отворио директор мр Небојша Младеновић. О актуелним темама предавања су одржали саветодавци, стучњаци из својих области из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Врање: мр Небојша Младеновић, дипл. инж.; Нада Лазовић-Ђокић, дипл. инж., ратарства и повртарства;  Сузана Јеркић, дипл. инж., воћарства и виноградарства;  Мица Стајић, дипл. инж., заштите биља и прехрамбених производа; Дејан Мујакић, дипл. инж., заштите биља и прехрамбених производа. Поред стручњака из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Врање, предавања су одржали и предавачи из других стручних организација попут Галенике фитофармација из Суботице, Института за ратарство и повртарство из Новог Сада, TMB Diamond-а из Панчева, Eliksir – food-а. Студенти треће године Студијских програма Прехрамбена технологија и Заштита животне средине су са својим професорима др Јеленом Марковић и мр Јасмином Стојиљковић, присуствовали отварању скупа 24.2.2018. године и предавањима Наде Лазовић-Ђокић, која је говорила на тему: „Правилно коришћење – управљање хранивима у пољопривредној производњи“. Током предавања истакнут је проблем који може да задеси пољопривредне произвођаче у 2019. години везано за род пшенице. Сетва пшенице је због неповољних временских услова кренула тек после 20.11.2018. што ће проузроковати лош квалитет пшенице. Такође је напоменуто да је садржај влаге у земљишту само на 50 cm, што није повољно за корен житарица, за разлику од ранијих година када је садржај влаге у истом периоду године био од 80 до 100 cm. Г-ђа Наташа Николић – Митић је говорила о „Специфичностима у повртарству за 2019. годину“. Током њеног излагања студенти Школе су имали прилике да чују мишљење стручњака о заштити биљних култура и примени агротехничких мера. Другог дана семинара студенти и професори су присуствовали предавањима г-ђе Сузане Јеркић која је говорила на следеће теме: „Органска производња воћа“,  „Основни принципи органске производње у воћарству“ и „Добра хигијенска пракса у узгоју малина“. Имали смо прилику да чујемо корисне савете о производњи органске хране, о томе како да се органска храна произведе на најбољи могући начин, као и како доћи до сертификата о органском производу.

Студенти су са пажњом саслушали предавања наших домаћина. Своја теоријска знања, допунили су практичним примерима која су пољопривредни произвођачи изнели на основу својих искуства.   

 

 

1.

Студенти треће године студијског програма Прехрамбена технологија Високе школе примењених струковних студија у Врању у пратњи својих професора др Јелене Марковић и мр Јасмине Стојиљковић имали су прилику да, 19. децембра  2018.г., обиђу производне просторије ПР занатске радње „Весели колачић“ у Врању. Ова посета је део редовног наставног процеса Школе у оквиру предмета „Технологија кондиторских производа“.

ПР занатска радња „Весели колачић“ у Врању бави се производњом кондиторских производа и то: кексева, чоколадних производа, торте и ситних колача. У пратњи стручног лица студенти и професори обишли су производне просторије и упознали се са целокупним процесом производње, од сировина које се користе, преко израде, мућења, печења, филовања, украсне декорације и хлађења до паковања, чувања и транспорта.

За студенте је од изузетне важности да теоријска знања повежу са практичним, као и да се упознају са савременим процесима који се примењују у привреди.

 

 

Пројекти , награде и признања