21.02.2018. године у амфитеатру наше школе је одржана радионица на тему "Енергетска ефикасност у очима Младих еко-репортера". Радионицу је одржала Дијана Шарац, национални координатор пројекта Млади еко-репортери. У току презентације, разматрана су питања смањења потрошње и коришћења енергије на ефикасан начин: коришћењем енергетски штедљивих уређаја и сијалица, побољшањем изолације на зградама, променама наших свакодневних навика (гашење сијалица и електронских уређаја када се не користе), ефикаснијим коришћењем енергије за грејање и хлађење просторија и воде и сл. Наша гошћа је нагласила да се једноставно не треба одрицати од икаквих начина служења енергијом за задовољење наших потреба, већ да је неопходно подстицати како себе тако и особе из свог окружења на размишљање о рационалниацији овог ресурса.

Иначе,  програм Млади еко-репортери је интелектуално власништво међународне Фондације за образовање о животној средини. Национални оператер програма у Србији је струковно удружење Амбасадори одрживог развоја и животне средине. Програм Млади еко-репортери у Србији подржало је Јавно предузеће "Електропривреда Србије".  Нашим студентима је г-ђа Шарац упутила позив за учешће на такмичење Младих еко-репортера за 2018. годину. Такмичење траје до 1.04.2018.г.  Задатак наших студената узраста од 19-21 године истовремено би био да истражују локални проблем на тему енергетске ефикасности, предлажу могућа решења тог проблема  и извештавају локалну јавност о томе, као и о могућим решењима путем новинарске продукције (чланка, фотографије, видео рада).

Након тога национални жири ће изабрати најбоље и наградиће првопласиране радове. Првопласирани радови ће бити прослеђени на међународно такмичење.

Чланство Еко-одбора такође упућује позив свим заинтересованим студентима наше школе да без оклевања почну да посматрају, истражују, фотографишу, снимају, интервјуишу, објављују случајеве о енергетској ефикасности у нашем окружењу. То је дивна прилика за афирмацију и  прикључивање наших студената мрежи Младих еко-репортера на националном и светском нивоу.

1

2 2

3 2

4

Пројекти , награде и признања