3

У суботу, 30.03.2019. године студенти и наставници Високе школе примењених струковних студија из Врања су пети пут заредом подржали акцију коју организује Светски фонд за заштиту природе WWF-a под називом "Сат за нашу планету". Ове године, под слоганом "Скини се с пластике, навуци се на природу", WWF упозорава и на проблем прекомерног коришћења пластике и њеног неадекватног одлагања, због чега сваке године осам милиона тона пластике заврши у морима и океанима.

У складу са тим, студенти наше Школе, чланови Еко патроле, су поред једночасовног гашења светала, припремили  постер и пано на које су посебно желели да скрену пажњу. На постеру је дата илустрација која указује на то да су планета Земља и живи свет у нашим рукама и да смо ми ти који можемо да утичемо на промене у смислу  побољшања животне средине и очувања биодиверзитета. Такође су приказане и слике пластичног отпада који представља озбиљан проблем за нашу планету.

Припремом паноа, студенти су скренули пажњу на потребу за престанком коришћења пластичних кеса, изразивши бунт својим оригиналним приступом проблематици. Пластичне кесе за једнократну употребу треба заменити папирним кесама и платненим торбама како би се смањило загађење животне средине. Како пластичне кесе имају дуг животни век и њихова природна разградња траје дуг временски период, неопходно је фаворизовати производњу биоразградивих кеса.

Ова студентска акција  је још једном потврдила како се један глобални покрет може преусмерити на локални и школски ниво.

Пројекти , награде и признања